keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Mitä rakkaus on?

Mitä rakkaus on? Moni on varmasti miettinyt tota kysymystä, ja kerta ei taida riittää. Onko rakkaus tunne? Onko rakkaus tottumista, kiintymystä, intohimoa, ihailua? Mitä se on?

Joskus teininä ajatteli varmaan että rakkaus on sitä kun vatsassaon perhosia ja haluais koko ajan olla toisen kainalossa. Tai en tiedä mitä muut on teininä ajatellu, mutta jos en ihan väärin muista niin kyllä sillon 14 vuotiaana käsitys rakkaudesta tais olla aikalailla tollanen?

Mitä se mielestäni nykyään on? Ja onko se niin miten sen luulen olevan? Rakkaus on toki tunne, se on intohimoa, tottumista, kiintymystä, ihailua, se on kaikkea tuota. Mutta ennenkaikkea rakkaus on päätös. Kun olet rakastunut tuntuu kuin ketään muuta ei olisi olemassa, ajattelet toista lähes koko ajan. Kun toinen on edessäsi et malta pitää näppejäsi erossa hänestä ja koko elämä on kuin ruusuilla tanssimista. Saatan olla myös väärässä.. mutta tätä rakastuminen mielestäni on. Rakastuminen on vain tunteiden kuten intohimon, innostuksen, ensihuuman ja kiintymyksen kirjo. Rakastuminen on siis vain tunteita, siihen ei liity päätökset millään tapaa.

Mutta entä se rakastaminen. Rakkaus? Rakkaus on toki  tunteita. Mielestäni rakkaus ei enää ole sitä että haluat koko ajan kiehnätä toisessa, tai sitä kun toinen on edessäsi ja koko ajan haluaisit rakastella hänen kanssaan. Rakkaus ei mielestäni myöskään ole sitä että toinen on päälimmäisenä mielessäsi koko ajan. Mielestäni niitä tunteita ovat kiintymys, välittäminen, huolehtiminen, intohimo, ihailu ja moni muu. Rakkauteen kuuluu tunne siitä että haluat jakaa elämäsi jonkun kanssa, avoimuus, rehellisyys. Rakkauteen kuuluu intohimo muttei mielestäni siinä mielessä että ette muuta teekkään kuin pelehdi sängyssä. Rakkaus ja intohimo yhdessä ovat sitä kun suudellessa tunnet että sielunne yhtyvät, sitä kun rakastellessa kaikki muu ympäriltä katoaa. Mutta se ei mielestäni edelleenkään ole sitä että nämä asiat valtaavat koko arjen. Intohimo voi näkyä monissa muissakin asioissa, siinä kuinka vietätte aikaanne muuten. Intohimoa on mielestäni siinä kun keskustelette, kun teette ruokaa, siivoatte, kun teette asioita yhdessä.

Rakkaus on mielestäni sitä kun voit keskustella toisen kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä. Rakkaus on mielestäni sitä kun käperryt toisen viereen ja tiedät ettet olisi missään muualla mielummin kuin juuri siinä ja voit hengittää syvään ja hymyillä sisäisesti. Rakkaus on mielestäni sitä kun toinen tekee jotain ja katsot häntä sisäisesti hymyillen ja ajattelet hiljaa itseksesi että tuon on yksi niistä monista asioista jonka takia häntä rakastat. Se sellainen hetki joka pysäyttää sinut vain katsomaan ja hiljentymään vaikkei siinä teossa olisi mitään ihmeellistä. Tapa millä hän syö omenaa, miten hän kaataa kahvinsa mukiin, miten hän pesee hampaat tai pukee vaatteita ylleen.
Rakkautta on pienet teot. Rakkautta on pienet huomiot. Rakkautta on mielestäni se kun toinen muistaa mistä kukista pidät, minkälaisia irtokarkkeja syöt tai miten haluat kananmunasi. Rakkautta on mielestäni se kun toinen muistaa sinulle tärkeitä päiviä tai on kiinnostunut sinulle tärkeitä asioista. Rakkautta on se kun olet toisen tukena kun toinen on kipeä tai kun toisen nilkka on hajalla. Rakkautta on se kun haluat olla juuri hänen kanssaan, huolimatta siitä millainen menneisyys toisella on, huolimatta siitä onko toisella juuri nyt ongelmia töissä. Rakkautta on se kun haluat olla juuri hänen kanssaan juuri siksi että hän hoitaa tietyt asiat tietyllä tavalla ja jättää syystä tai toisesta tietyt asiat tekemättä. Rakkaus on sitä kun ihailet toisen työtä, harjoittelua, tapaa toimia.
Rakkautta on mielestäni myös se että rakastat niitä  pieniä niin sanottuja virheitä tai asioita joissa toinen on huolimaton. Kuten esimerkiksi kahviläikät jiotka ovat aina kahvipannun vieressä pöydällä kun toinen on knaatanut itselleen kahvia. Kuten sotkuinen hella sen jälkeen kun toinen on kokannut, unohtuneet eväät jääkaapissa. Kuten tapa jolla toinen hermostuu nopeasti tietyistä asioista tai hiljentyy kun jokin vaivaa häntä, näitä asioita voisi jatlkaa loputtomiin. Rakkautta on niin monissa pienissä asioissa.

Mutta ennen kaikkea rakkaus on PÄÄTÖS. Rakastaminen on se vaihe joka tulee pilvilinnojen, ruusuilla tanssimisen ja loputtoman halailun, suukottelun ja rakastelun eli rakastumisen jälkeen. Rakastaminen on sitä kun ongelmien ja arjen keskellä päätät joka hetki rakastaa sitä hölmöä ihmistä jolla on hassuja tapoja kahvin keiton suhteen. Päätät rakastaa sitä ihmistä jonka kanssa nautit olostasi enemmän kuin muiden, sitä joka muistaa sinulle tärkeitä asioita ja kuuntelee sekä kannustaa kun sitä tarvitset. Päätät rakastaa sitä ihmistä jossa on niin paljon hyviä asioita joita ihailet mutta joka omaa myös muutaman ärsyttävänkin piirteen joista olet kumminkin oppinut pitämään. Rakkaus on sitä kun päätät joka aamu rakastaa sitä ihmistä jonka vierestä heräät. Rakkaus on sitä kun päätät jokaisessa hetkessä, vaikeuksienkin keskellä rakastaa koska tiedät että ne hyvät hetket ovat sen arvoisia.
Sanotaan että mitään oikeasti hyvää ei saavuta taistelematta. Joten sen takia kai myös sanotaan että rakkaus on asia jonka vuoksi pitää taistella.


Kuvittele että sinut viedään kesäkuun alussa sateisena mutta lämpimänä iltana suuren kallion vierelle. Katsot ylös ja näet kallion rinteellä polun, välillä polku päättyy ja näkyy vaan puita, irtokiviä, sammalta, kantoja ja ties mitä muuta. Seuraavaksi se joka on sinut sinne vienyt sanoo että tuon kallion päältä näet upean maiseman. Kallion päältä on näkymät puistoon jossa on kauniit suihkulähteet ja vesiputoukset, puistossa on joutsenia ja kauniit omenapuut jotka ovat juuri kukinnossa. Tämä henkilö kertoo sinulle että kalliolle kapuamiseen kuluu koko ilta saat selkääsi repun jossa on makuupussi ja tulenteko välineet sekä ruokaa jota voit grillata huipulle päästyäsi. Henkilö kertoo myös että sateen on määrä loppua yön aikana ja aamusta on tulossa kaunis. Tämä kyseinen henkilö mainitsee myös että kaikki jotka ovat huipulla käyneet ovat ylistäneet upeaa auringon nousua ja maiseman kauneutta taivaan punertaessa. Viimeiseksi henkilö kertoo sinulle että hän ottaa nyt kenkäsi ja sen jälkeen taipaleesi voi alkaa.
Suljet silmäsi ja mietit hetken, katsot rinnettä, tunnet sadepisarat poskillasi, koukistat varpaitasi ja tunnustelet hiekkaa varpaiden väleissä ja kuvittelet tuota näkymää mistä henkilö kertoi. Kuvittelet auringon laskun, vesiputoukset ja suihkulähteet, joutsenet. Kuvittelet kuinka auringon ensisäteet koskettavat veseputouksen kuohuja, kuinka vesiputous kuohuaa rauhoittavasti ja joutsenet lipuvat pitkin veden pintaa, kuvittelet aamukasteen tuoksun, sen raikkaan tuoksun joka on aina sateen jälkeen.

Avaat silmäsi ja katsot päättäväisenä rinnettä. Lähdet sitä kohti ja aloitat matkasi kohti tuota kauneutta, matkan varrella tulee ongelmia, niinkuin saattoi odottaa kun näki miltä rinne näyttää. Jalkapohjiisi tulee tikkuja, polku loppuu ja yrität harppoa kantojen ja kivien keskellä, kaadut ja  polveesi tulee ruhjeita. On liukasta sateen vuoksi ja yrität saada tukea puista mutta luisut välillä alaspäin, pysähdyt hengähtämään suurelle kivelle. Katsot alas ja katsot ylös. Ylös on vielä hieman pidempi matka kuin alas, jalkoihisi koskee ja reppukin painaa selässä, polku ylöspäin ei näytä yhtään helpommalta kuin se mitä olet jo kulkenut.
Jos palaat alas, et varmasti koskaan enää lähde kiipeämään tuonne uudestaan etkä näe nyt etkä toiste sitä upeaa maisemaa jota se henkilö aiemmin kuvaili. Et voi tietää varmaksi onko se olemassa jos et itse sitä näe ja koe, et voi tietää olisiko maisema ja tunne siellä ylhäällä sellainen kuin kuvittelit. Jos palaat alas saisit kengät jalkaasi ja pääsisit lepäämään.
Jos jatkat matkaa jalkoihisi sattuu ja selässä painaa. Saat varmasti lisää tikkuja jalkapohjiin, kaadut varmasti yhä uudelleen ja uudelleen ja saat aina vaan lisää ruhjeita polviisi ja kämmeniisi. Jos jatkat matkaa pääset vielä jossain vaiheessa ylös ja saat laskea repun selästäsi, tehdä tulen, grillata evääsi ja mennä makuupussin sisään lepäämään. Näet ja koet sen mitä henkilö kallion vierellä kuvaili sinulle, näet ja koet onko sitä olemassa. Jos jatkat matkaa saat kokea ja nähdä sen kaiken kauneuden josta haaveilit juuri ennen kuin avasit silmäsi kallion alapuolella, katsoit päättäväisesti rinnettä ja lähdit matkaan.
Luovutatko vai jatkatko matkaa?

Tanja xxx

1 kommentti:

  1. Hyvää tekstiä kirjoitat. :) Kieliasua ja pilkkuja korjaisin, muuten hyvä! ;)

    VastaaPoista